lördag 30 maj 2009

Doom Classic till iPhone och iPod Touch i Juni

John Carmack har skrivit en kort artikel om portningen av Doom till iPhone/iPod Touch som är planerad till Juni. Doom var det ID-spel som jag ägnade lite mer tid åt, så det ska bli spännande att återuppleva det på min iPod Touch.

fredag 29 maj 2009

Laserscannade katakomber

Kartläggningen och dokumentationen av Roms katakomber är verkligen en häftig tillämpning av teknik.

Läs mer här.

iPod podcasts via WLAN

Jag åker buss till jobbet ibland och kom på att det vore trevligt att lyssna på t ex nyheterna där i min iPod Touch. Men tyvärr så kan den ju endast ladda ner podcasts via iTunes, och då måste ju datorn vara på. Alldeles för krångligt om man vill uppdatera på morgonen när man käkar frukost!

Lösningen heter RSS Player och kostar 7 kr på App Store.

RSS Player kan ladda ner podcasts direkt över WLAN. Man konfigurerar relativt enkelt hur den ska fungera. Sedan lägger man till sina podcasts, antingen via en sökfunktion eller med en URL. Sedan synkar RSS Playern ner MP3-filerna som man kan lyssna på senare.

Nackdelen med RSS Playern är att det tar en liten stund innan man fattar hur den funkar. Gränssnittet är inte så enkelt att använda som det borde vara och hade behövt fräschas upp.

tisdag 19 maj 2009

ipernity

Jag har letat efter ett nytt alternativ att visa mina foton på min hemsida, men jag har inte varit helt nöjd med någon lösning. Hittills så har jag publicerat mina foton med egen publicerings-lösning, ett alternativ som ger mig ha full kontroll. Men jag måste ändå ha någonstans att lagra fotona så att de är publikt tillgängliga. Mitt nuvarande system håller helt enkelt reda på var fotona finns lagrade och lagrar endast tumnaglar "lokalt", dvs på den webserver där min hemsida finns. De allra flesta foton har legat hos Diino, som erbjudit gratis konton på 2 GB, men den möjligheten tar de snart bort när de lanserar en ny tjänst, mycket trist. Ska jag betala så vill jag ha mer än enbart ett lagringsutrymme.

Så jag tittade på två alternativ:
  1. Skaffa ett billigt webhotell med mycket utrymme, samtidigt som jag förfinar mitt gamla system. Jag vill helst inte flytta min hemsida från Binero eftersom jag är nöjd med deras tjänst. Alternativet som lockade mig mest var Surftown som erbjuder 20 GB utrymme (inkl domän) för lite drygt 800 kr om året.
  2. Skippa mitt publiceringssystem och istället använda en fototjänst på Internet. De alternativ jag undersökt (mest noggrant) är Flickr, SmugMug, PBase och ipernity.
Smugmug kändes för segt och hade inte ens en gratis-tjänst att testa med. Pbase erbjuder för lite utrymme att växa i och lockar mig inte så mycket i övrigt. Flickr och ipernity är utseendemässigt snarlika, de erbjuder dessutom extremt generösa villkor för betalande användare; Oändligt utrymme, oändligt antal dokument, reklamfritt och man kan använda original-foton (dvs de skalas inte om till en storlek de använder). Flickr kostar ca 200 kr och ipernity ca 250 kr för ett år. Hos ipernity kan man dessutom lagra, och dela med sig, av andra dokumenttyper än foton.

Både Flickr och ipernity har ett, i mitt tycke, plottrigt utseende som jag inte riktigt gillar. Däremot så har de relativt bra administrationsverktyg. Då upptäckte jag deras API:er. Med dessa kan jag byta ut mitt nuvarande publiceringssystem mot ett nytt som endast kompletterar en befintlig tjänst, dvs jag använder fototjänsten som den är men kan dessutom visa alla bilder på min hemsida precis som vanligt och (nästan) all administration sker i fototjänsten.

Flickr:s API är gediget och moget. ipernitys API är i Beta-stadie och har endast funnits tillgängligt sedan oktober 2008. Trots detta så uppfattar jag ipernitys API som enklare än Flickr:s API, jag får mer data med färre frågor. ipernity kräver att man "signerar" alla API-frågor, detta kändes överambitiöst först, men det skyddar mig och är väldigt enkelt att implementera.

Flickr:s största fördel är deras storlek, Yahoo äger Flickr och de kommer inte att försvinna från marknaden. De har bra infrastruktur och snabba tjänster.

En fördel med ipernity är att företaget är baserat i Frankrike, vilket ger mig bättre svarstider, ev framtida juridiska problem (liknande FRA-debatten) kan eventuellt dessutom undvikas. Många Flickr-användare flydde till ipernity när Yahoo köpte Flickr, de gillade inte den censur som Yahoo införde.

Så jag är nu en betalande ipernity-kund och har skapat ett första utkast för som använder deras API. Nu återstår det endast att förfina, lagra visst data lokalt och snygga till det hela.

fredag 15 maj 2009

Pinball Dreams!

Igår köpte jag Pinball Dreaming: Pinball Dreams till min iPod Touch. Det är säkert varken det bästa eller det billigaste flipperspelet till iPod, men det har tonvis med nostalgi! Man minns när man spelade Pinball Dreams på Amiga och tyckte att det var absolut coolast.

Pinball Dreams skapades av DICE 1992. Cowboy Rodeo har tagit den gamla Amiga-koden och portat den direkt till iPod. Spelet är verkligen skoj och visar att en klassiker alltid går att lita på. Detta är verkligen ett spel som jag kommer att köra i min iPod med jämna mellanrum.

Jag undrar när Pinball Fantasies kommer till iPod...

Här är länken till spelet i AppStore.

torsdag 14 maj 2009

Äntligen en skavankfri monitor!

Idag på morgonen ringde det på morgonen. Det var leveransen av den fjärde monitorn, och till min stora förvåning så var den felfri! Jag måste citera Gert Fylking; Äntligen!

tisdag 5 maj 2009

Min nya monitor; The never ending story

Idag på morgonen så bankade logistikföretaget som Dell anlitar åter igen på dörren. De hämtade den första monitorn och lämnade monitor nummer tre som ersätter monitor nummer två. Så långt var allt bra.

Igår ringde samma företag och meddelade att de ville hämta upp monitor nummer två idag. När de idag kom för att hämta den så fanns det ingen fraktsedel, vilket de påstod att jag skulle ha, så de fick åka hem tomhänta. Sedan packade jag upp monitor nummer tre, och den har exakt samma pixelfel som monitor nummer två!!

Så jag fick återigen ringa Dells support. Det är ett dåligt tecken när man känner igen namnen på dem som jobbar där. De meddelade att logistikföretaget ska ha en fraktsedel med sig, samt att de skickar monitor nummer fyra.

Dells support är verkligen trevliga och hjälpsamma, men det hjälper inte. Jag vill ha en fungerande monitor nu, och inte efter veckor av trams!

måndag 4 maj 2009

En helg i Småland

Den första helgen i Småland passade vi på att ta en tur till Småland. Foton därifrån hittar du här.

fredag 1 maj 2009

Valborg i Ekeby

Det blev till slut Valborgsfirande hos Janeth och Thyra i Ekeby. Jag passade på att leka lite med min nya kamera, och får jag säga det själv så tycker jag att resultatet blav härligt i den sköna kvällssolen!

Fotona hittar du här.