tisdag 30 juni 2009

Digitala bevis

Hur fungerar bevis i den digitala världen? Var går gränsen för bevisprovokation? När APB testade IPRED på den, numera berömda, ftp-servern med ljudböcker så består bevisen av skärmfumpar och allt utfördes av en anlitad källa. Etikens tassemarker närmar sig...

Läs mer här.

Foton på Evelina

I söndags hälsade vi på Evelina, då tog jag några foton.

måndag 29 juni 2009

Snygga bakgrundsbilder

Att ha en snygg bakgrundsbild på din desktop är ju aldrig fel. Här, här och här hittar du massor av snygga bakgrunder.

söndag 28 juni 2009

Datorer orsaken till Air France kraschen?

Wall Street Journal har en intressant artikel som tar upp möjligheten att datorerna ombord på Air France planet, som störtade i maj, orsakade kraschen.

torsdag 25 juni 2009

Vi finns i tre typer

Washington Post har en intressant artikel om människans arvsmassa. Genetiker har kommit fram till att alla människor tillhör tre huvudgrupper. Artikeln innehåller dessutom en hel del intressanta fakta.

Har Firefox blivit långsam?

Jag använder Firefox, jag tycker att Firefox är en riktigt bra browser. Men efter ett tag så blir sök-funktionen i adress-fältet väldigt seg. Det som då hänt är att den databas som Firefix använder (baserad på SQLite) har blivit nerlusad med gammalt skräp.

Läs denna eller denna sidan för att lära dig hur du städar Firefox.

tisdag 23 juni 2009

Magic Lantern; GPL firmware till Canon 5D Mark II

En ny firmware kallad Magic Lantern (GPL) har släppts till Canon 5D Mark II. Den riktar sig främst till filmare och lägger till en del finesser som främst gäller ljudet. Läs mer här.

Fotografix; en minimal foto-editor

Fotografix är en gratis bild/foto-editor på häpnadsväckande 700 kB! Den passar utmärkt att ha på USB-minnet, redo att användas nästan överallt.

Interfacet påminner starkt om Photoshop. Editorn hanterar lager och man kan skapa script för att automatisera vissa sysslor.

måndag 22 juni 2009

Fartkameror

Är du nyfiken på var du hittar fartkameror i sommar? Vägverket är generösa och listar dem på sin hemsida, du kan ladda ner både kartor och filer med deras koordinater.

Fast det är nog ännu enklare att ladda ner filer färdiga att importera i din GPS från PosIt.

söndag 21 juni 2009

Samma coverstrul

Nu kör jag min iPod Touch med samma coverstrul som tidigare. I listan med album så får de olika albumen covers slumpmässigt. Just nu har alla album omslaget från Hagnesta Hill med Kent, utom Isola med Kent som har rätt album. Kasst, iTunes är helt kass...

En misslyckad uppdatering av en iPod Touch till iPhoneOS 3.0

Idag startade jag en uppdatering av min iPod Touch (v 2.2.1). Jag förväntade mig inga problem eftersom jag har en helt omodifierad, icke jail-breaked, iPod. Gissa om jag blev förvånad när uppdateringen avbröts med fel 1611, uppdateringen misslyckades! Då förbannar man sig själv för att man gav sig in i uppdateringen, som man till på köpet gav 75 kr för!

Efter det så startade (den alltigenom kassa mjukvaran) iTunes en recovery som inkluderade en uppgradering. Efter nästan 15 minuter så erbjöd iTunes göra en restore och att sedan läsa tillbaka den senaste backupen av min iPod. Efter ytterligare 30 minuter så var iPoden uppdaterad till v 3.0 och började läsa tillbaka alla applikationer.

Men varken musik eller filmer lästes tillbaka från någon backup, allt det måste jag fixa själv! Med tanke på hur kasst iTunes är så kommer det att ta lååång tid att få en hyfsat komplett iPod igen. :(

En uppdatering måste fungera bättre än så här! Extremt dåligt jobbat Apple!!!

fredag 19 juni 2009

Wii MotionPlus och Grand Slam Tennis

Igår köpte jag Wii MotionPlus och Grand Slam Tennis. Efter allt snack om Wii MotionPlus så hade jag ganska höga förväntningar, även om jag var osäker på att Grand Slam Tennis var rätt spel att satsa på. Hur som helst så ville jag inte vänta på att testa.

Det första intrycket var "Funkar verkligen Wii MotionPlus prylen?". Jag märkte inget alls av "det fantastiska" som alla tycker att det är. Men efter lite mer testande, och en inkörningsperion i Grand Slam Tennis så börjar det kännas allt bättre.

Jag återkommer efter mer testande...

torsdag 18 juni 2009

iPhone OS 3.0

Igår släpptes iPhone OS 3.0. Har du en iPod Touch så får du köpa uppdateringen för 75 kr (iPhone-ägare får uppdateringen gratis). Uppdateringen är väl knappast värd priset, men vill man köra de senaste applikationerna så är man väl i praktiken närapå tvingad att uppdatera.

De nyheter som jag tycker är mest intressanta är:
  • Möjligheten att använda stereo bluetooth-headset (om du har en iPod Touch 2nd gen)
  • Liggande tangentbord

Läs mer här. Du hittar detaljer om iPhone OS 3.0 för iPod Touch här.

lördag 13 juni 2009

Molnet från insidan

Så många tjänster finns idag på nätet; Google, Wikipedia och andra. Få vet var de finns i verkligheten och hur de ser ut där. Denna artikeln från NY Times beskriver en del om verkligheten bakom allt det som vi tar för givet idag.

torsdag 11 juni 2009

Triangeldrama

Köper och säljer du prylar på nätet? Då bör du läsa denna artikeln, i den beskrivs ett smart sätt att lura folk som kallas "Triangeldrama". Säljer du något så blir du av med varan och pengar, plus att du förmodligen blir polisanmäld!

onsdag 10 juni 2009

Motion controllers

Nya motion controllers är årets stora nyheter på E3. Nintendo som var först ut för några år sedan släpper Wii Motion Plus. Microsoft visade upp Project Natal som är helt utan controller. Personligen så tycker jag att avsaknaden av controller är underligt, det funkar bara inte i alla spel.

Nintendo:s kommentar är skön, men den stämmer fullständigt:

"The only thing I'll say is a rhetorical question. Is it fun? If it's fun, then I tip my hat and say, 'Well done.' But what's happening sounds to me a lot like, 'Who's got the prettiest picture. Who's got high-definition. Who has the best processing power?' It sounds like technology, when the consumer wants to be entertained. Our focus is how do we take active play and make it entertainment. And that's what we're going to continue to focus on. And I think we've done a great job with Wii Motion Plus, and the Balance Board. And we're going to continue to push the envelope in ways to make it more fun."


Sony visade upp sin version, en ganska skoj film därifrån kan ni se nedan.

söndag 7 juni 2009

Pirate Pontén

Att registrera ett nytt namn på Henrik Pontén hos Skatteverket måste vara ett av årets roligaste bus.

Läs mer här.

lördag 6 juni 2009