fredag 31 juli 2009

Uppdatera Flash!

Uppdatera din Flash-spelare! Den senaste buggen är alltför allvarlig för att inte fixa. Om du använder flera olika browsers, tänk då på att du måste ha en uppdatering för varje browser.

Du hittar uppdataringen här.

tisdag 28 juli 2009

Lita inte på tekniken!

Aftonbladet har en artikel om ett svenskt par som vekligen litade på tekniken, dvs sin GPS. Men tyvärr så hade de stavat resmålet fel...

söndag 26 juli 2009

Google är rädda

Sydsvenskan har en artikel om ett Google som har blivit för stort, eller kanske tom ont.

fredag 24 juli 2009

High-frequency trading

Den dagliga volymen på NYSE har gått upp med 164% sedan 2005. Varför?

The New York Times har en bra artikel beskriver hur High-frequency trading ligger bakom detta. Artikel beskriver även hur stora vinster detta genererar.

Powerful computers, some housed right next to the machines that drive marketplaces like the New York Stock Exchange, enable high-frequency traders to transmit millions of orders at lightning speed and, their detractors contend, reap billions at everyone else’s expense.

These systems are so fast they can outsmart or outrun other investors, humans and computers alike. And after growing in the shadows for years, they are generating lots of talk.

onsdag 22 juli 2009

WoW blir film

Blizzard har just annonserat att World of Warcraft blir film. Sam Raimi (bl a Spider-Man) ska regissera.

Har det någonsin gjorts en bra film som är baserad på ett spel?

Läs mer här.

söndag 19 juli 2009

Tales of Monkey Island

19 år efter det första spelet i serien kommer Tales of Monkey Island, fast nu är det Telltale Games som licensierat produkten från Lucasarts. Spelet släpps dessutom i fem episoder som köps online eller via WiiWare för Nintendo Wii. Det finns dessutom en demo att ladda hem och testa.

Läs recensionerna på FZ och Aftonbladet.

Min första kontakt med Monkey Island-spelen var The Curse of Monkey Island (1997) och jag gillade det skarpt. Allt var så oerhört välgjort; äventyret, den härliga grafiken, den underbara musiken och det viktigaste av allt; den underbara humorn som verkligen var på topp!


Här är trailern till Tales of Monkey Island:

Skräpkanalen Discovery

Idag skriver Martin Degrell på Sydsvenskan om hur TV-kanalen Discovery mest visar olika dokusåpor istället för faktaprogram (läs hans text här). Jag instämmer totalt!

För några år sedan var Discovery en av mina favoritkanaler. Jag kollade på dokumentärer och faktaprogram som handlade om naturvetenskap och historia, teknik och fakta. Idag ser jag sällan ett enda program på Discovery längre, det är mest dokusåpor som antingen är relaterade till motorcyklar, bilar eller tatuerare. Mythbusters kan vara lite skoj ibland, men det är ganska urvattnat nu.

National Geographic var på god väg att hamna i samma träsk, men den har faktiskt ryckt upp sig en aning.

En annan sak jag stör mig på i nya dokumentärer är filmningen/klippningen som närmar sig MTV-nivå. Men det är väl jag som börjar bli gammal...

fredag 17 juli 2009

Firefox 3.5.1

Firefox 3.5.1 är ute! Den nya versionen fixar ett säkerhetshål som gjorde det möjligt att ta över en dator med Firefox 3.5 (via TraceMonkey, den nya JavaScript-motorn).

Mozilla påstår dessutom att uppstartstiden ska ha förbättrats avsevärt. Detta verkar faktiskt stämma! Läs mer om den långa uppstartstiden i Firefox 3.5 här.

Läs mer här och här.

Nmap 5

Nmap 5 är släppt! Den har flera nya spännande funktioner som t ex:
  • Ncat
  • Ndiff
  • Bättre prestanda
  • Nmap Scripting Engine
Här finns lite mer info.

fredag 10 juli 2009

Återställ Gmail password med SMS

Nu är det möjligt att återställa sitt lösenord till Gmail (och andra Google applikationer) med SMS. Väldigt smidigt, och bättre än de löjliga frågorna om din första hunds namn...

Läs mer här.

torsdag 9 juli 2009

Google Chrome OS hårdvara

Idag avslöjade Google att leverantörerna av hårdvara till de netbooks (som kommer att köra Google Chrome OS) bl a kommer att vara Acer, Asus, HP, Lenovo och Toshiba.

Läs mer här och här.

onsdag 8 juli 2009

Google Chrome OS

Det har ryktats om detta i flera år, men nu är det alltså officiellt; Google släpper ett eget OS som kommer att heta Google Chrome OS. Google satsar på Netbook-marknaden, dvs x86 och ARM. Google Chrome OS kommer att baseras på en Linux-kärna och kommer således inte att vara besläktat med Android.

Läs mer i Googles officiella blog här. Här och här hittar du lite mer info.

Gmail lämnar beta-stadiet

Efter en underligt lång tid som beta-version, så är den stämpeln nu äntligen borttagen från Gmail.

Läs mer i Googles officiella blog här. IDG har dessutom en i vanlig ordning korthuggen artikel med småfel.

måndag 6 juli 2009

Gmail och spam

Använder du Gmail? Det gör jag och jag är imponerad av hur bra spam-filtret i Gmail fungerar. Här är en artikel där du kan läsa lite om hur det är uppbyggt.

lördag 4 juli 2009

Wikipedia och iPod

Om du har en iPod Touch eller en iPhone så kan du bära med dig Wikipedia överallt, öven om du inte än online om du installerar Encyclopedia som är ett snapshot av Wkipedia som laddas ner. Så oavsett var du är, så kan du slå upp det allra mesta. Fast det saknas en del, bilder är t ex borttagna och listor funkar inte riktigt.

Det är lite som Liftarens guide till galaxen...

onsdag 1 juli 2009

Är Gaikai framtiden för spel?

Under våren så har det cirkulerat en del rykten om olika tjänster där man spelar "vanliga" spel som en tjänst, dvs spelen körs inte på din egen dator utan via en plugin i din browser. Gaikai är en sådan tjänst. Läs hela artikeln här.

Firefox 3.5

Firefox 3.5 släpptes idag, precis som de lovat innan den 1:e juli. Märkbara nyheter är:
  • Bättre hantering av tabbarna. Man kan dock in/ur tabbar på ett smidigt sätt.
  • Snabbare JavaScript-motor (Tracemonkey).
  • Privat browsning som inte sparar några spår.
Det är alltså flera märkbara nyheter, vilket är anledningen till hoppet i versionsräkningen.

Här finns lite fler synpunkter på den nya versionen.