tisdag 19 maj 2009

ipernity

Jag har letat efter ett nytt alternativ att visa mina foton på min hemsida, men jag har inte varit helt nöjd med någon lösning. Hittills så har jag publicerat mina foton med egen publicerings-lösning, ett alternativ som ger mig ha full kontroll. Men jag måste ändå ha någonstans att lagra fotona så att de är publikt tillgängliga. Mitt nuvarande system håller helt enkelt reda på var fotona finns lagrade och lagrar endast tumnaglar "lokalt", dvs på den webserver där min hemsida finns. De allra flesta foton har legat hos Diino, som erbjudit gratis konton på 2 GB, men den möjligheten tar de snart bort när de lanserar en ny tjänst, mycket trist. Ska jag betala så vill jag ha mer än enbart ett lagringsutrymme.

Så jag tittade på två alternativ:
  1. Skaffa ett billigt webhotell med mycket utrymme, samtidigt som jag förfinar mitt gamla system. Jag vill helst inte flytta min hemsida från Binero eftersom jag är nöjd med deras tjänst. Alternativet som lockade mig mest var Surftown som erbjuder 20 GB utrymme (inkl domän) för lite drygt 800 kr om året.
  2. Skippa mitt publiceringssystem och istället använda en fototjänst på Internet. De alternativ jag undersökt (mest noggrant) är Flickr, SmugMug, PBase och ipernity.
Smugmug kändes för segt och hade inte ens en gratis-tjänst att testa med. Pbase erbjuder för lite utrymme att växa i och lockar mig inte så mycket i övrigt. Flickr och ipernity är utseendemässigt snarlika, de erbjuder dessutom extremt generösa villkor för betalande användare; Oändligt utrymme, oändligt antal dokument, reklamfritt och man kan använda original-foton (dvs de skalas inte om till en storlek de använder). Flickr kostar ca 200 kr och ipernity ca 250 kr för ett år. Hos ipernity kan man dessutom lagra, och dela med sig, av andra dokumenttyper än foton.

Både Flickr och ipernity har ett, i mitt tycke, plottrigt utseende som jag inte riktigt gillar. Däremot så har de relativt bra administrationsverktyg. Då upptäckte jag deras API:er. Med dessa kan jag byta ut mitt nuvarande publiceringssystem mot ett nytt som endast kompletterar en befintlig tjänst, dvs jag använder fototjänsten som den är men kan dessutom visa alla bilder på min hemsida precis som vanligt och (nästan) all administration sker i fototjänsten.

Flickr:s API är gediget och moget. ipernitys API är i Beta-stadie och har endast funnits tillgängligt sedan oktober 2008. Trots detta så uppfattar jag ipernitys API som enklare än Flickr:s API, jag får mer data med färre frågor. ipernity kräver att man "signerar" alla API-frågor, detta kändes överambitiöst först, men det skyddar mig och är väldigt enkelt att implementera.

Flickr:s största fördel är deras storlek, Yahoo äger Flickr och de kommer inte att försvinna från marknaden. De har bra infrastruktur och snabba tjänster.

En fördel med ipernity är att företaget är baserat i Frankrike, vilket ger mig bättre svarstider, ev framtida juridiska problem (liknande FRA-debatten) kan eventuellt dessutom undvikas. Många Flickr-användare flydde till ipernity när Yahoo köpte Flickr, de gillade inte den censur som Yahoo införde.

Så jag är nu en betalande ipernity-kund och har skapat ett första utkast för som använder deras API. Nu återstår det endast att förfina, lagra visst data lokalt och snygga till det hela.

Inga kommentarer: